fredag 11 december 2009

LUCKA NR. 11


Vackra burkar att ge bort eller att njuta med en vällagrad hårdost på en pepparkaka eller gott bröd.

APELSINMARMELAD MED KANEL OCH VANILJ
1½ kg apelsiner
1½ liter vatten
2 vaniljstänger
2 kg strösocker
1 msk citronsyra
kanelstänger lika många som du har burkar


1. Tvätta frukterna ordentligt med en borste i hett vatten. Kvarta frukterna, ta hand om eventuella kärnor och bind antingen dem i gasväv (& knyt) eller lägg dem i tekula på kedja som får koka med eftersom de innehåller massor med pektin.
2. Skiva frukterna riktigt tunt antingen för hand eller om du är bekväm och begåvad med en matberedare med skärskivan! Snitta vaniljstängerna.
3. Lägg apelsinskivorna, kärnorna, vaniljstängerna, kanelstängerna och vattnet i en riktigt stor kastrull. Koka under lock på svag värme 45-50 minuter.
4. Ta upp apelsinkärnorna (nu förstår du braigheten med tekulan va?) och vaniljstängerna, skrapa ur dem ordentlig, så att du får så många fina små svarta vaniljfrön som möjligt i marmeladen. Ta upp kanelen också och lägg åt sidan Häll i sockret lite i taget och rör hela tiden. Koka upp och låt marmeladen koka rätt häftigt utan lock 20-25 minuter. Skumma ofta, ordentligt och väl!
5. Gör ett marmeladprov (googla om du inte vet vad det är).
6. Rör ut citronsyran i en liten mängd het marmelad och blanda med resten av marmeladen.
7. Häll upp marmeladen på vackra, rengjorda burkar, stoppa en kanelstång i varje burk och låt marmeladen kallna, sätt sen på locken. Marmeladen ska förvaras svalt och mörkt.

Inga kommentarer: